(feltöltve: 2016.01.17.)

Kedves Pácienseim!
Kedves Érdeklődők!


A Csörögi Honlap keretén belül szeretnék egy olyan egészségügyi oldalt létrehozni /közérthetően ismertetve/, amely elképzelésem szerint segítséget adhat betegeknek, érdeklődőknek.
Az „egészségértés” egy rendkívül fontos dolog!
Olyan fontos dolgokat szeretnék tárgyalni, mint lázcsillapítás, influenza oltás, fájdalomcsillapítás, antibiotikumok, cukorbetegség, magas vérnyomás stb.
Megpróbálok gyakorlatiasan ismertetni általam fontosnak gondolt ismereteket az adott témában. Az ismertetésekben konkrét javaslattal szeretnék segíteni. Túl részletesen természetesen nincs mód, de nem is ez a cél. Remélem segítségükre lehetek egy-két jó tanáccsal.
Mindebben segítségemre lesz a Csörögi Honlap szerkesztője - Molnár László - akinek köszönöm a segítségét. Továbbá köszönetemet fejezem ki a falu vezetésének, hogy a honlapon erre lehetőséget biztosítanak.
Elképzelésem szerint hetente egy-egy új témával foglalkoznék. Az egyre bővülő terjedelemmel / nem törölnénk a régit/ egy idő után bőséges ismeretanyaggal találkozna szemben az, aki ellátogat erre az oldalra. Nem kívánom korlátozni, tehát mindenki szabadon használhatja az ismereteket. Természetesen lesznek szubjektív ismertetések is /ezeket külön jelezni fogom/, de alapvetően az adott témában objektív ismertetéseket kívánok adni.
Mindenki egészségére kívánom:
dr Bonyhády Elemér háziorvos
Csörög


(feltöltve: 2016.01.17.)
Az influenza oltásról…

„Az influenza „szezon”lassan itt van! Ilyenkor rohamosan emelkedik az influenzás betegek száma. Fertőző betegségről van szó, ami elkerülhető.
– Ki a leginkább veszélyeztetett?
Az influenzavírust bárki elkaphatja, függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél. A megbetegedés szempontjából a gyermekek, az idős emberek , életkortól függetlenül a krónikus betegségben szenvedők (pl. asztma, cukorbetegség, immunhiányos betegség), a várandós kismamák, a legveszélyeztetettebb csoportok.
- Az Influenza elleni oltás jó-e? Igen. Bármelyik életkorban ajánlott. A fentebb felsorolt különösen fogékony csoportoknak kiemelten ajánljuk. Egy átlagos influenzaszezonban a fiatal, egészséges felnőtt lakosság a súlyos infekcióval szemben eléggé védett. Ugyanakkor azért fontos a kevésbé veszélyeztetett egészséges felnőtt lakosság oltása is - hogy ne terjedjen a betegség. Gondoljuk meg – ezen egészséges családtagok hazaviszik az influenzát a családban élő gyermekeknek, idős nagyszülőknek. Ők azok, akiket nagyon védeni kell. Ezért fontos hogy a veszélyeztetett csoport környezete is oltásban részesüljön.
- Az oltásoknak vannak-e szövődményei ? Igen. Minden oltásnak lehetnek enyhe szövődményei. Leginkább az oltás helyén létrejövő enyhe fájdalom, vagy bőrpír. Az a hiedelem, hogy az influenza oltástól megbetegszik valaki - az alaptalan. Az oltóanyag ugyanis nem tartalmaz vírust még gyengített formában sem. Enyhe lázat, vagy hőemelkedést /mely magától is elmúlik/ okozhat, de ez a szervezet reagálása az oltásra.

ÖSSZEGEZVE:
Minél többen beoltatják magukat, annál kisebb a valószínűsége, hogy kialakul egy influenza járvány. Mindezzel Önmagát és közvetlen környezetét, családtagjait is védi.
Bíztatok mindenkit! Jöjjön és oltassa be magát. Életkortól és betegségtől függetlenül – érdemes!
dr Bonyhády Elemér háziorvos
Csörög


Az influenzáról...
Az influenza egy vírusfertőzés, mely gyakran nem kívánatos szövődményekkel jár, mint tüdőgyulladás, orr-melléküreg gyulladások (szinuszitiszek), egyéb felső-légúti gyulladások, stb.
Nagyon fontos: az egészséges szervezet ellenáll a fertőző betegségeknek. Ehhez vitamindús táplálkozás (sok zöldség, gyümölcs fogyasztása) szükséges! Időnként szükséges a gyógyszertári vitamin készítmények használata is!
- Az influenza tünetei:
Az influenza hirtelen kezdődik, és a leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. A légúti tünetek mellett néha gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 2-5 nap.
Az influenzavírust bárki elkaphatja, függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél.
- Megelőzhető a megfertőződés, illetve a fertőzés terjedése!
Kerülni kell a szoros érintkezést. Be kell tartani az általános személyi higiénés szabályokat. Nagyon fontos a kéz higiéne, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikett betartása. Fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra:
- Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata /csak egyszer használja!/. Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe.
- Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal /legalább 30 másodpercig tartson/, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás után. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. - Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével, mielőtt azt megmosná.
- Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
- Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust /a beteglátogatást is kerülni!/.
- Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, ajtókilincs stb.).
- Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
- Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
- Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használhat eldobható szájmaszkot. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését.
-Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt zárt helyiségeket.
– Mi a teendő, ha influenza tüneteit észleli magán valaki? Sokszor nehéz elkülöníteni az „egyszerű” vírusfertőzéstől az influenza fertőzést.
Ha a tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon, igyon sok folyadékot, gondoskodjon megfelelő vitaminforrásról és szükség esetén csillapítsa a lázát. Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés) akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. Fokozottan kell figyelni a higiénés rendszabályok betartására, hogy családtagjait ne fertőzze meg.
– Hogyan csillapítsuk a lázat?
A legegyszerűbb lázcsillapítási mód a hűtőfürdő illetve a hűtőborogatás („priznic”). Emellett többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szalicilát tartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt gyermekeknek. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Javasolt lázcsillapító például a paracetamol hatóanyag tartalmú készítmény.
- Influenza elleni oltás – jó-e? /erről külön tájékoztató szól/ Bármilyen életkorban ajánlott. A különösen fogékony csoportoknak kiemelten ajánljuk.

dr Bonyhády Elemér háziorvos
Csörög


Miért jók a védőoltások?

Réges-régen /”de nem egy távoli galaxisban”/ amíg nem voltak védőoltások, az emberiséget visszatérő világméretű járványok tizedelték.
Óriási pusztítást végzett a kolera, a fekete himlő, vagy a pestis. A spanyol nátha /influenza/ több áldozatot szedett 1918-19-ben, mint az első világháború. Legutóbb a H1N1 ifluenza hívta fel a figyelmet a védőoltások fontosságára.
Még napjainkban is évente kb. három millió ember hal meg olyan betegségben, amely védőoltással megelőzhető lenne.

Milyen módon hatnak a védőoltások?
Az alapja a szervezet immunreakciója. Ha a szervezetünkbe idegen anyag kerül /vírus, baktérium, gomba, stb./ - immunrendszerünk ellenanyagokat állít elő ezen kórokozók ellen. Ami idegen a szervezet számára – az ellen védekezik.
A szervezet olyan kémiai anyagot termel, ami segíti elpusztítani a kórokozót. A védekezés másik formája az un. sejtes immunválasz /pl fehérvérsejtek, falósejtek/, melyek közvetlenül találkoznak a bejutott kórokozókkal és ezen „harcban” egy részük a kórokozóval együtt el is pusztul.
A kórokozóval való „találkozásokat” megjegyzi a szervezet – újra találkozva gyorsan reagál és hirtelen nagy mennyiségű ellenanyagot tud előállítani. Ez az immunrendszer emlékezőképessége. Ha azonban a kórokozó „győz” - az a szervezet halálát okozhatja. A legvédtelenebbek erre a kisgyermekek /akiknek még nem alakult ki ezen védekező készsége/, az idős emberek, krónikus betegségben szenvedők. Külön csoport, akik un. immunhiányos állapotuk /az előbb említett immun reakció folyamata nem működik megfelelően/ miatt veszélyeztetettek.

A védőoltásokat a súlyos /legtöbbször halált okozó/ betegségek kivédésére fejlesztették ki. A védőoltások a kórokozók /baktériumok, vírusok / külső burkának darabját tartalmazzák. Ez elindítja az előbb részletezett immunreakciót / kémiai vegyi ellenanyag és sejtes immunválaszt/.
Értelemszerűen ezen védőoltások nem okoznak betegséget, hiszen nem tartalmaznak kórokozót.
Vannak olyan védőoltások, amelyek az életünk végéig védettséget biztosítanak /kanyaró, bárányhimlő/.
Vannak olyanok, melyeket ismételni kell ahhoz, hogy megfelelő védettséget biztosítson folyamatosan.

Magyarországon az egészségügyi törvények alapján vannak életkorhoz kötött védőoltások.
A legelső a BCG oltás, majd folytatódik a torokgyík, szamárköhögés, tetanusz elleni oltás. A megfelelő immunitás kialakításához ezek egy részének ismétlése szükséges.
További védőoltások: a kanyaró, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a rózsahimlő, a B típusú májgyulladás elleni védőoltások.

A védőoltások egy része nem kötelező. Ilyenek: a pneumokokkus, az „A” típusú májgyulladás, az agyhártyagyulladás, a humán papillóma vírus elleni oltások és az influenza elleni oltás.

Vannak-e veszélyei, szövődményei a védőoltásoknak?
Lehetnek enyhe reakciói az oltásoknak. Ezek bőrpír, helyi duzzanat, hőemelkedés lehetnek elsősorban. Azzal szemben, hogy az oltások halálos végű betegségek ellen védenek – ezen mellékhatások eltörpülnek.
Magyarországon évente kb. 800 000 influenza elleni oltás történik. A szövődmények száma elenyésző /általában 100 alatt van/.

Minél többen kérnek védőoltást, annál valószínűbb egy járvány kialakulásának megakadályozása.
A járvány egy láncolat. Ha ezt a láncolatot megszakítjuk /védőoltásban részesülő páciensek útján/, akkor ezen járványokat tudjuk megakadályozni.

Előzzük meg a betegségek kialakulását!

Dr Bonyhády Elemér
háziorvos

Csörög